Kuvings Sokovnik

Podrška

  • Tvrde koštice - Uklonite tvrde koštice pre ubacivanja namirnica u sokovnik (breskve, kajsije, mango, šljive, trešnje i sl.)
  • Tvrdu ili nejestivu koru - ogulite je pre ceđenja (ananas, dinja, narandza i sl.)
  • Zamrznuto voće ili led - pre cijeđenja pustite da se potpuno otope (osim ako koristite sito za sladoled)
  • Biljna ili životinjska ulja i masti - korišćenje ovakvih namirnica može oštetiti sokovnik (maslac, margarin, ulje, semenke sezama i sl.)
  • Ostalo - u sokovnik ne ubacujte namirnice koje u sebi ne sadže vodu (kokos, šećerna trska, žitarice i dr.)
  • Ubacivanje previše namirnica odjednom može prouzrokovati zaustavljanje sokovnika.
  • Ako se sokovnik zaustavio zbog ubacivanja previše namirnica pritisnite redom tipke REVERSE - OFF - FORWARD te ponovite ukoliko je potrebno 2-3 puta dok se sokovnik ponovno ne pokrene.
  • Tipka REVERSE gura namirnice prema gore, a tipka FORWARD ih potiskuje prema dole.
  • Ako se sokovnik zaustavio zbog preopterećenja ostavite ga da se ohladi 30 minuta do 2 sata pre sledećeg korišćenja.
  • Ako se u namirnicama nalaze tvrde koštice uklonite ih pre ubacivanja u sokovnik. Tvrde koštice mogu oštetiti sokovnik.
  • Ako silikon na izlazu za pulpu na bazi posude za ceđenje nije pravilno postavljen, sok može curiti po bazi sokovnika.
  • Pre nego sastavite delove sokovnika proverite da li je silikon na izlazu za pulpu pravilno postavljen.
  • Zbog razlike u gustoći soka dobijenog od različitih namirnica, sok se ponekad može razdvajati u slojeve.
  • Namirnice poput celera ili đumbira imaju dugačka vlakna koja se mogu omotati oko vijka te smanjiti učinkovitost sokovnika, zbog toga ih je potrebno naseći na manje komade.
  • Kada cedite ovakve namirnice, nakon cca 4 dcl soka rastavite i očistite sokovnik te tada možete nastaviti sa ceđenjem.
  • Pre ceđenja prepuručujemo ovakve namirnice namočiti u hladnoj vodi zbog bolje iskoristivosti.
  • Na samom početku ceđenja pulpa može biti više vlažna.
  • Vlažnost pulpe zavisi od vrste i kvaliteta namirnica koje se koriste. Ukoliko namirnice nisu sveže sok može biti izbačen zajedno sa pulpom.
  • Vijak i sito sokovnika napravljeni su tako da gnječe i presuju različite namirnice. Normalno je da se sokovnik tokom rada lagano trese.
  • Ako namirnice sadrže mnogo vlakana sokovnik će se nešto jače tresti.
  • Proverite da li je vijak pravilno postavljen unutar sita.
  • Ako vijek nije pravilno postavljen, poklopac sokovnika neće se moći zatvoriti.
  • Kada kontinuirano cedite, zavisno od namirnice, sok može sadržati veće količine pulpa.
  • Da bi smanjili količinu pulpa u soku, sokovnik češće rastavljajte i čistite sito i ostale delove.
  • Procedite sok kroz cediljku da bi uklonili višak pulpa.
  • Ako su sito ili vijak oštećeni i utiču na učinkovitost sokovnika potrebno ih je zameniti.
  • Ako odjednom ubacite previše namirnica u sokovik, možete uzrokovati njegovo zaustavljanje. To može rezultirati većom količinom pulpa u soku. Namirnice ubacujte polako, jednu po jednu.
  • Različite namirnice sadrže različitu količinu vode te zbog toga daju različitu količinu soka.
  • Ako namirnice nisu sveže mogu sadržati smanjenu količinu vode, što rezultira i manjom količinom soka.
  • Proverite da li je silikon na izlazu za pulpu pravilno postavljen.
  • Ako namirnica sadrži malo vode, držite je potopljenu u vodi pre ceđenja.
  • Ako cedite namirnice sa sitnim semenkama, nakon nekoliko čaša količina istisnutog soka se može smanjiti, te je sokovnik potrebno očistiti pre nastavka ceđenja.
  • Ako se sitne semenke nakupe pri dnu sita mogu uticati na kvalitet ceđenja i količinu iscedjenog soka.
  • Kada ste završili sa ceđenjem soka zakrenite poklopac sokovnika obrnuto od smera kazaljke na satu do znaka OPEN .
  • Isperite poklopac toplom vodom i ostavite ga da se osuši
  • Iz posude za ceđenje izvadite vijak, sito i čistač sita.
  • Sve delove dobro isperite toplom vodom, a sito očistite priloženom četkom za sito.
  • Kada ispirete posudu za ceđenje odmaknite silikon na dnu na izlazu za pulpu da bi mogli isprati svu zaostalu pulpu koristeći priloženu četkicu. Nakon čišćenja vratite silikon nazad na mesto, jer u suprotnom nećete moći ponovo sastaviti sokovnik.
  • Kada ste očistili sve delove ostavite ih da se posuše.
  • Celokupno čišćenje traje 2 - 5 minuta.
  • Važno je naglasiti da što je vaš sokovnik čistiji to će biti veća produktivnost i bolji rezultati ceđenja. Obratite pažnju da vam se na delovima sokovnika ne nakuplja pulp.
  • Delovi nisu predviđeni za pranje u mašini za pranje suđa
  • Plastika je BPA free,zbog čega ne podnosi hemikalije s kojima bi došla u kontakt u mačini za suđe.
  • Čišćenje sokovnika je vrlo brzo i jednostavno - sve delove je potrebno samo isprati u toploj vodi, a sito očistiti priloženom četkom za sito.
  • Pre sastavljanja sokovnika, nakon čišćenja proverite da li ima ostataka pulpe na procepima na bazi vijka.
  • Takođe proverite da li je silikon na bazi posude za ceđenje na izlazu za pulpu pravilno postavljen.
  • Proverite da li je sokovnik pravilo sastavljen pazeći da su crvene tačke poravnate
  • Izvadite i raspakujte sve delove sokovnika iz kutije 
  • Sito ubacite u silikonski čistač sita - proverite da li se lako može rotirati oko sita
  • Postavite vijak unutar sita
  • Proverite da li je silikon na bazi posude za ceđenje, na izlazu za pulp, pravilno postavljen
  • Postavite vijak sa sitom i čistačem sita u posudu za ceđenje pazeći da su crvena tačka na situ i crvena tačka na posudi za ceđenje poravnate
  • Provjerite da li se vijak može okretati
  • Stavite poklopac na posudu za ceđenje tako da poravnate crvene tačke na poklopcu i posudi za ceđenje ,te lagano zakrenete poklopac do znaka CLOSE
  • Sokovnik nećete moći pokrenuti ako svi delovi nisu pravilno sastavljeni